Новини

Деталі
Опубліковано: Четвер, 18 лютого 2021, 16:12

 

Інформаційно-методична нарада з керівниками закладів освіти громади


      17.02.2021 року за участі працівників Теплицького управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області відбулася нарада з керівниками закладів загальної середньої та дошкільної освіти громади.

        Рябець Ніна Леонідівна, заступник начальника управління звернула увагу учасників наради на те, що з 01 січня 2021 року вступив в дію новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25 вересня 2020 року № 2205. Однак, керуємося нормами харчування затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591, Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 01 червня 2005 року № 242/329, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 15 червня 2005 року за № 661/10941.

        В першу чергу зміни стосуються обмеження вживання солі, цукру та жирів. В процесі приготування їжі слід використовувати виключно йодовану сіль. Кількість солі розраховується еквівалентно кратності прийомів їжі та кількості страв на один прийом їжі, наприклад, 1 г на сніданок та 2 г на обід.

        Так, всі продукти, в т. ч. кисломолочні, мають бути без підсолоджувачів та містити не більше 10 г цукру на 100 г готового продукту, але при цьому напої (чай, компот, узвар тощо) та пастеризовані соки повинні бути виготовлені без додавання цукру взагалі.

        З харчових жирів можливе використання тільки рослинної олії та масла вершкового, причому рафінована рослинна олія повинна містити не більше 50 % мононенасичених жирів і менше 40 % поліненасичених, а вершкове масло з вмістом не менше ніж 72 % молочного жиру. Всі страви та продукти повинні містити не більше 10 г жиру на 100 г готового продукту.

       Пропонується суттєво збільшити споживання овочів та фруктів. Так, щоденно на сніданок, обід та вечерю необхідно включати сукупно п’ять порцій овочів та фруктів, з них не менше 3 разів на тиждень по одній порції зі свіжих овочів. Слід дотримуватись співвідношення: три порції овочів на дві порції фруктів. В приблизному меню необхідно передбачити три або більше різновидів страв з фруктів та ягід, таких як компоти, киселі, кулінарні вироби з тіста з овочами та фруктами.

       М’ясо можна використовувати тільки охолоджене. Морська риба повинна готуватись, принаймні, один раз на тиждень, а страви з м’яса – не менше 2 разів. Слід зазначити, що вживання м’ясних продуктів промислового виробництва нормативним документом не передбачено (ковбаса).

       Отже, бутерброди можуть бути з яйцем, сиром твердим, вершковим маслом, зеленню, свіжими або сухими прянощами, переробленими бобовими продуктами, горіхами, насінням без додавання солі і соусів, овочами та фруктами.

       Також, не дозволяється реалізація продуктів із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів, солі понад 0,12 г натрію на 100 г готового продукту та вмістом цукру понад 10 г на 100 г готового продукту, синтетичних барвників, підсолоджувачів, підсилювачів смаку, консервантів. Серед ароматизаторів дозволено вміст ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту.

       Хлібобулочні вироби та борошняні кулінарні вироби з тіста мають бути виготовлені на основі житнього або цільнозернового житнього, пшеничного та  змішаного або безглютенового борошна.

      Особливу увагу слід звернути на організацію харчування дітей з особливими дієтичними потребами, яке повинно здійснюватись на підставі медичної довідки, виданої сімейним лікарем чи педіатром із зазначенням рекомендацій щодо обмеження/виключення відповідних харчових продуктів, напоїв, страв та із встановленням відповідного діагнозу. Енергетична та поживна цінність харчування для таких учнів повинна відповідати статево-віковим нормам та бути забезпечена адекватною заміною тих харчових продуктів, що спричиняють алергічні реакції або непереносимість.

      Заклади дошкільної освіти керуються станом на сьогодні Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженою  наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 року № 298/227.

      Другим не менш важливим питанням наради було розробка, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР).

      Свєженцев Олександр Вікторович, начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Теплицького управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області зазначив, що НАССР в закладах освіти - це не просто необхідність та підстава для проведення перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей. Адміністрація закладів зобов’язана впровадити і постійно підтримувати функціонування принципів системи НАССР на харчоблоках.

       Головним завданням вищезгаданої системи є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.

       Програма-передумов системи НАССР охоплює такі процеси:

1. Належне планування виробничих, допоміжних та побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення.

2. Вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок.

3. Вимоги до планування та стану комунікацій – вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо.

4. Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами.

5. Чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь).

6. Здоров’я та гігієна персоналу.

7. Поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збір та видалення з потужності.

8. Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їх появі, засоби профілактики та боротьби.

9. Зберігання та використання токсичних сполук і речовин.

  • Специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками.
  • Зберігання та транспортування.
  • Контроль за технологічними процесами.
  • Маркування харчових продуктів та інформування споживачів.

       На завершення наради працівники Держпродспоживслужби акцентували увагу на відповідальності керівників за безпечне харчування дітей в закладах освіти громади.

 

Меню сайту

  • Головна
  • Новини
  • Працівники відділу
  • КУ "Центр професійного розвитку педагогічних працівників"
  • Мережа закладів освіти
  • Нормативні документи, рішення колегії відділу освіти
  • Олімпіади, конкурси
  • ДПА, ЗНО
  • Вибір та замовлення підручників
  • Атестація педпрацівників
  • Атестація навчальних закладів
  • Прозорість та інформаційна відкритість
  • Сайти закладів освіти району
  • Контакти

Новини

  • Інформаційно-методична нарада з керівниками закладів освіти громади

      17.02.2021 року за участі працівників Теплицького управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області відбулася нарада з...

    18.02.2021
    детальніше...

Відділ освіти Теплицької районної державної адміністрації 
23800, смт. Теплик, вул. Незалежності, 7, тел/факс  0(4353)2-15-04, e-mail: osvita@teposvita.gov.ua

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International, якщо не зазначено інше